czwartek, 8 września 2016

Pulpety w sosie pomidorowym dla najmłodszych

Danie to stanowi doskonałą propozycję na obiad dla najmłodszych jako, że niewielkie kulki bardzo łatwo nakłada się na widelec. Jeżeli potrawę podamy z uwielbianymi przez dzieci frytkami, możemy mieć pewność, że spałaszują je z apetytem.

pulpety w sosie pomidorowym na czarnym talerzu



Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy pół kilograma mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego, puszkę krojonych pomidorów, mały koncentrat pomidorowy, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, jednego jajka, 150 gramów startego sera żółtego, 4 łyżek bułki tartej, garści natki pietruszki, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, oregano, bazylii suszonej, soli oraz pieprzu.
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz, natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko. Na patelni podsmażamy jedną cebulę i dodajemy do mięsa. Następnie podsmażamy drugą cebulę oraz posiekany czosnek i dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pomidory z puszki. Całość zagotowujemy i przyprawiamy wedle uznania. Kolejnym etapem jest formowania z mięsa kulek o wielkości orzecha włoskiego, które podsmażamy po każdej ze stron do lekkiego zarumienienia. Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne, polewamy je olejem, wlewamy odrobinę sosu pomidorowego, kładziemy warstwę kulek, ponownie polewamy sosem, a na to kładziemy następną warstwę kulek. Całość polewamy resztą sosu, posypujemy startym serem i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz