poniedziałek, 17 października 2016

Pierogi ruskie ze skwarkami


Dobrym pomysłem na tradycyjny i niezawodny obiad jest zrobienie pierogów. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ich specyficznego smaku, ciekawego kształtu. Zachwyca zwłaszcza niemal nieograniczone pole możliwości jeśli chodzi o wybór nadzienia. Chętnie jemy pierogi z owocami, kapustą i grzybami bądź z mięsem. Szczególnie kochamy jednak te tradycyjne, ruskie. Najlepiej okraszone skwarkami.

pierogi ruskie ze skwarkami na białym tle





Pierogi ruskie kojarzone są zazwyczaj z południowo-wschodnim regionem Polski oraz z Kresami Wschodnimi. To właśnie tam były kiedyś najchętniej spożywane. Dopiero po II wojnie  światowej rozprzestrzeniły się po całej Polsce i dotarły nawet poza jej granice. Nie dziwne więc, że turyści, którzy odwiedzają Polskę zazwyczaj najlepiej zapamiętują niepowtarzalny smak pierogów.
Przepis na pierogi ruskie znany jest od pokoleń. Najpierw przygotowujemy farsz. Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, aż będą miękkie. Następnie przeciskamy je przez specjalną praskę oraz dodajemy zeszkloną wcześniej na patelni cebulkę. Kolejnym krokiem będzie połączenie ziemniaków z rozdrobnionym za pomocą widelca serem białym, wbicie jajka i dodanie soli i pieprzu.
Ciasto przygotowujemy mieszając (najlepiej od razu na stolnicy) mąkę z jajkiem. Później dolewamy olej wraz z niewielką ilością wody i wyrabiamy gęste ciasto. Wałkujemy je, aż będzie cienkie i wycinamy koła, najlepiej za pomocą kieliszka. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody  i gotujemy do czasu, aż wypłyną. Idealnym dodatkiem do pierogów ruskich będą skwarki. Wystarczy podsmażyć na oleju pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Skwarki muszą przyjemnie chrupać, wtedy nadają się do okraszenia pierogów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz