sobota, 5 listopada 2016

Nietypowy przepis na pierogi z ciecierzycą

Pierogi w Polsce jedzą wszyscy. Zazwyczaj lubimy klasyczne smaki, ruskie, z kapustą lub z mięsem. Często próbujemy również tych z owocami. Otwiera się jednak coraz więcej pierogarni, gdzie kupić można pierogi w dużo ciekawszych wersjach, które zaskakują smakoszy. Może więc zaryzykować i również w domu przygotować coś nietypowego, np. pierogi z ciecierzycą?





Przepis na pierogi z ciecierzycą nie różni się zbyt wiele od przepisów na inne pierogi. Tu najciekawszy jest bowiem smak farszu, delikatny, ale wciągający już od pierwszego kęsa.
Najdłuższym procesem jest zrobienie samego ciasta na pierogi. Stolnicę obsypujemy mąką. Z przesianej mąki tworzymy kopczyk z wgłębieniem, gdzie dolejemy oleju. Doprawimy ciasto solą i pieprzem i powoli zaczniemy je wyrabiać, łącząc masę z ciepłą wodą. Ciasto zagniatamy ręcznie. Następnie przykrywamy je ścierką i odstawiamy na kilka minut.
W kolejnym kroku zajmujemy się przygotowaniem farszu. Ciecierzycę (z puszki lub w wersji bardziej pracochłonnej samodzielnie przez nas ugotowaną) łączymy z cebulką, którą wcześniej zeszklimy na patelni. Gdy masa przestygnie, miksujemy ją lub blendujemy. Dodajemy oliwy i wody, aby ciasto nie było zbyt gęste. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami. Można użyć chociażby majeranku albo papryki.
Wracamy do przygotowanego przez nas ciasta. Rozwałkowujemy je, aż będzie cienkie, wykrawamy okręgi za pomocą kieliszka i małą łyżeczką nakładamy farsz. Teraz wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody i czekamy aż wypłyną. Pierogi z ciecierzycą to świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz