środa, 1 marca 2017

Kapuśniak „na szybko”

Wyraźny smak i aromat - to sycący kapuśniak.

kapuśniak w zielonym talerzu


Do kapuśniaku będziemy potrzebować następujących składników:


ok 50 – 60 gad kapusty kiszonej,
pół kilo wędzonych żeberek wieprzowych,
ok 30 dag wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka korzeń,
½ średniego selera,
kilka ziemniaków,
przyprawy: ziele angielskie (5 kulek), liść laurowy (3 listki), pieprz, sól

Przygotowanie:
Włożyć do garnka umyte żeberka wędzone (zupa kapuśniak będzie dzięki nim miała charakterystyczny smak) oraz boczek. Następnie zalać wodą i wstawić na gaz i dosypać 2 łyżki soli. Po zagotowaniu należy zdjąć tak zwane szuminy i dodać obrane, umyte i przekrojone wzdłuż marchewki, pietruszkę (nieprzekrojoną), seler oraz obraną cebulę (można ją ponacinać, by dała z siebie więcej soku), liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie kilka ziaren pieprzu. Tak przygotowany wywar należy gotować na małym ogniu około jednej godziny.
W międzyczasie należy pokroić kapustę, zalać wodą i zagotować do czasu aż zmięknie.
Po odpowiednim czasie gotowania się wywaru do zupy kapuśniak należy wyjąć wszystkie warzywa (seler i pietruszkę można dodać z powrotem pokrojone do zupy, ale zależy to od gustu), pokroić marchewkę i odstawić na bok. Po wyjęciu warzyw należy dodać do wywaru uprzednio obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie, należy dodać do zupy kapuśniak ugotowaną kapustę (jeżeli chcemy, by zupa była bardziej kwaśna, można dodać także częściowo lub całą wodę z gotowania kapusty. Dodać również marchewkę.



Kiedy wszystkie składniki są w garnku, należy pogotować jeszcze chwilę tak, by ziemniaki zmiękły zupełnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz